Logo sv.boatexistence.com

Vad betyder epistasis?

Innehållsförteckning:

Vad betyder epistasis?
Vad betyder epistasis?
Anonim

Epistas är ett fenomen inom genetik där effekten av en genmutation är beroende av närvaron eller frånvaron av mutationer i en eller flera andra gener, respektive benämnda modifierande gener. Med andra ord, effekten av mutationen är beroende av den genetiska bakgrund som den uppträder i.

Vad är ett exempel på epistasis?

I epistas är interaktionen mellan gener antagonistisk, så att en gen maskerar eller stör uttrycket av en annan. … Ett exempel på epistas är pigmentering hos möss. Den vilda pälsfärgen, agouti (AA), är dominerande för enfärgad päls (aa).

Vad är en epistasis enkel definition?

Epistasis

=Epistasis är en omständighet där uttrycket av en gen påverkas av uttrycket av en eller flera oberoende ärvda generTill exempel, om uttrycket av gen 2 beror på uttrycket av gen 1, men gen 1 blir inaktiv, kommer uttrycket av gen 2 inte att ske.

Hur förklarar du epistas?

Epistasis är interaktionen mellan gener som påverkar en fenotyp Gener kan antingen maskera varandra så att en anses vara "dominant" eller så kan de kombineras för att producera en ny egenskap. Det är det villkorliga förhållandet mellan två gener som kan bestämma en enda fenotyp av vissa egenskaper.

Vad menar du med epistatisk gen?

Epistatisk gen, inom genetik, en gen som bestämmer om en egenskap kommer att uttryckas eller inte Det gensystem som bestämmer hudfärgen hos människan är till exempel oberoende av genen som är ansvarig för albinism (brist på pigment) eller utvecklingen av hudfärg. Den här genen är en epistatisk gen.

Rekommenderad: